Suroviny
4 porce
- 4 koupené francouzské bagety (mám celozrnné)
- řízečky z 1 ks kuřecích prsíček (klasika v trojobalu)
- majonéza
- sriracha (pálivá omáčka)
- listy salátu
- salátová okurka, stačí kousek
- nakládaná zelenina
- Předem naložená zelenina:
- 2 velké mrkve
- 2 bílé dlouhé ředkve
- 1 lžička soli
- 125 ml cukru krupice
- 300-350 ml rýžového octa
- 250 ml teplé vody
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a ředkev očistíme a nakrájíme na jemné nudličky nožem nebo je připravíme spiralizérem, mandolínou, zubatou škrabkou. Zeleninu dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli a 2 lžičky krupicového cukru. Zeleninu společně se solí a cukrem zhruba 3 minuty ručně promícháváme, měla by změknout a jít ohnout bez zlomení. Změklou zeleninu propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, přebytečnou tekutinu odstředíme nebo zeleninu vymačkáme a přendáme ji do uzavíratelné sklenice. V misce smícháme cukr s vlažnou vodou a octem. Jakmile se cukr rozpustí, nalijeme lák do sklenice (zelenina musí být zcela ponořená) a necháme cca 1 hodinu odležet v lednici. V lednici vydrží po dobu jednoho měsíce.
-
Předem nachystáme řízečky, ale můžeme dělat bagety s pečeným masem, kuřecím, vepřovým nebo výborné s kachními prsíčky. Velmi dobré jsou třeba s vařenými vejci a tuňákem. Vietnamské bagety bývají ještě navíc potřené paštikou, ale není to nutné.
Okurku rozkrojíme podélně, vydlabeme semínka a nakrájíme na proužky. Zeleninu používám nakládanou podle vietnamského receptu. Pokud nemáte předem naloženou, lze použít čerstvou mrkev a bílou ředkev, na jemné nudličky připravenou škrabkou a nožem. -
Bagety podélně rozřízneme, spodní části potřeme majonézou a dle chuti pokapeme srirachou – kdo nemá rád pálivé, může ji vynechat.
Dále položíme list salátu, může být římský, ledový nebo hlávkový, omytý a osušený. Na salát klademe zeleninu a proužky okurky. Nakonec přidáme řízečky nebo maso, jaké kdo rád a přiklopíme vrchní částí baget, opět lehce potřené majonézou. Bagety můžeme podávat ihned nebo je připravit s sebou na svačinu, na výlet nebo delší cestu.
Poznámka od kuchařky
Bagety můžeme použít francouzské nebo jiné, jaké máme rádi, (pravé vietnamské se mi nikdy nepovedly upéct a neprodávají je nikde, pouze již naplněné, výborné v SAPĚ).