Bagety s provensálskými bylinkami

49
- reklama -

Suroviny
2 – 3 ks

400 g hladké mouky
1 malinko plnější lžičku soli
zhruba 1 lžičku provensálského koření (dle chuti i víc)
1 menší lžičku sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
1 lžičku cukru
1/2 kostky čerstvého droždí (tj.21 g)
zhruba 220 ml vlažné vody (dle potřeby)
60 g olivového oleje
zhruba 2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce slunečnicových semínek
Na potření:
1 vejce
hrubá sůl
sezamová semínka (Místo vejcem můžeme potřít jen olejem)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si prosejeme mouku, zamícháne sůl, provensálské koření, sušený česnek, uděláme důlek, přidáme vlažnou vodu, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Nebo si můžeme udělat úplně zvlášť kvásek a ten pak přidat.

  2. Přidáme olej a zpracujeme nelepivé a vláčné těsto. Ke konci hnětení do těsta zapracujeme dýňové a slunečnicové semínka.

  3. Těsto necháme vykynout, rozdělíme na 2 až 3 díly, vypracujeme bochánky a z bochánků bagety.

  4. Dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, necháme znovu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnou solí a sezamem. Pokud sůl na povrch nebudeme používat, tak přidáme trochu soli do těsta. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Měla jsem 2 ks na celou délku plechu, ale spíš to byly průměrem menší veky. Příště raději udělám 3 ks. Koření je aromatické, přidáme si ho dle vlastní chuti. Já dala lžičku a stačí nám. V původním receptu je 1 lžíce. Pokud nemáme olivový olej, použijeme jiný.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Pošli recept, paní Lenka Hodková, mírně poupraveno.

Pro úplnost dodávám, že v receptu se k těmto bagetám podával smažený lilek – neloupaný lilek nakrájet na 1 cm kolečka, rozložit na plech, osolit a 30 minut nechat stát.Pak kolečka osušit, obalit v hladké mouce a osmažit na oleji. K tomu ještě dresink -smíchat zakysanou smetanu, bílý jogurt a česnek.

Další mé recepty najdete zde: http://www.merylas.estranky.cz/