Bagety s prodlouženým kynutím

52
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
360 g vody
1,5 rovné lžičky soli
2 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Vidličkou ve vodě rozmícháme ten drobek droždí, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto v míse zakryjeme a necháme kynout v teple asi 4 hodiny. Pak ho uložíme do lednice, kde kyne dalších 12 hodin.

  3. Těsto stěrkou vyškrábeme na dobře pomoučený stůl a širší stěrkou ho po délce třikrát přeložíme, asi jako když rolujeme štrůdl – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme moukou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů.

  4. Každý díl těsta položíme řeznou plochou na moukou posypaný stůl, poprášíme i svrchu a necháme dokynout, než se nahřeje trouba. Po několika minutách bagety uložíme na plech s pečící fólií a přitom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Necháme ještě kratičce odpočinout a upečeme.

  5. Pečeme v dobře rozpálené troubě (na 250°C), s dlaždicí na roštu a se starým plechem vloženým na dně. I s fólií bagety sešoupneme přímo na dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody (pozor na opaření!) a rychle zavřeme.
    Po 8 minutách troubu zeslabíme na 200°C, kratičce vyvětráme od páry a asi 12-15 minut dopečeme.

Poznámka od kuchařky

Přesto, že je v těstě tak maličko droždí, jsou bagetky dobře nakynuté a lehounké.

Přesto, že jsou z pouhých 4 surovin a ničím jiným neochucené, jsou výjimečně dobré – díky dlouhé fermentaci. Svrchu křupavá kůrka, uvnitř přirozeně lehce nasládlá střída.