
Suroviny
- 500 g pšeničné hladké mouky bílé
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžíce cukru
- 0,5 kostky kvasnic
- 300 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto (pomohla mi pekárna) a necháme vykynout.
-
Pak tvoříme válečky, které spojíme do kroužku. Přikryjeme vlhkou utěrkou (důležité, aby těsto neosychalo) a necháme znovu vykynout.
-
V hrnci uvedeme vodu do varu, ale neměla by vařit moc, jen jemně perlit. Bagely vkládáme po 2-3 kusech pomocí děrované naběračky do vody a povaříme velmi krátce asi půl minutky z každé strany, vaříme bez pokličky.
-
Okapané bagely pečeme na tukem potřeném plechu v troubě vyhřáté na 220°C asi 15 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně.
Toto bílé pečivo ve tvaru kroužků bylo kdysi každodenním chlebem východoevropských Židů, ale dnes je typické pro New York jako klasická snídaně se žervé.