Bábovka ze zbylých bílků

165
- reklama -

Suroviny

7 bílků
120 g cukr krupice
100 g polohrubé mouky
2 lžíce sekaných ořechů
2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk
2 lžíce krájené čokolády na kousky
5 lžíc oleje
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta zabalíme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150°C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100°C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné jí péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky.

Poznámka od kuchařky

Bílky, které právě nepotřebuji si schovávám v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělám čárku, když tam bílek přihodím, abych věděla, kolik jich tam mám. I po měsíci jdou našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25 – 30 g.