
- reklama -
Suroviny
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 cukr vanilkový
- 200 g polohrubé mouky
- 125 ml oleje
- 125 ml vaječného koňaku
- 1/2 prášku do pečiva
- Do těsta:
- I. varianta:
- 50 g ořechů (hrubě sekaných)
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- II. varianta:
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky mleté kávy
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přilijeme olej a koňak, nakonec přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva.
-
Pak se rozhodneme pro jednu z variant. Buď přisypeme ořechy a rozinky a těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
-
Nebo oddělíme 1/3 těsta, obarvíme kakaem a ochutíme mletou kávou. Do bábovkové formy vlijeme světlé těsto a do něj z větší výšky tenkým pramínkem lijeme tmavé těsto, které vytvoří mramorování.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C asi 40 min.
Poznámka od kuchařky
Na obrázku je bábovka z dvojnásobného množství, ale na něj je potřeba opravdu velká forma, cca 2 litry. Má intenzivní chuť a vůni po koňaku.
Je také možno péct na plechu jako řezy a zdobit šlehačkou.
Kuchařka: Hella