Bábovka z vaječného koňaku

270
- reklama -

Suroviny

2 vejce
100 g cukru krupice
1 cukr vanilkový
200 g polohrubé mouky
125 ml oleje
125 ml vaječného koňaku
1/2 prášku do pečiva
Do těsta:
I. varianta:
50 g ořechů (hrubě sekaných)
50 g rozinek (namočených v rumu)
II. varianta:
1 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté kávy

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přilijeme olej a koňak, nakonec přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva.

  2. Pak se rozhodneme pro jednu z variant. Buď přisypeme ořechy a rozinky a těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.

  3. Nebo oddělíme 1/3 těsta, obarvíme kakaem a ochutíme mletou kávou. Do bábovkové formy vlijeme světlé těsto a do něj z větší výšky tenkým pramínkem lijeme tmavé těsto, které vytvoří mramorování.

  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C asi 40 min.

Poznámka od kuchařky

Na obrázku je bábovka z dvojnásobného množství, ale na něj je potřeba opravdu velká forma, cca 2 litry. Má intenzivní chuť a vůni po koňaku.

Je také možno péct na plechu jako řezy a zdobit šlehačkou.