- reklama -
Suroviny
7 porcí
- 200 g změklého másla
- 250 g cukru krystal
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- 200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů
- lžička mletého badyánu
- 300 ml vaječného koňaku
- 1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření)
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto.
Vedle smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme. -
Nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouhanou čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta.
-
Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Autor fotek č.1,2 Český rozhlas, foto č.3,4 Jaroslav Němec
Odkazy k bábovce z médií:
Kuchař: MAXIJEDLIK