Suroviny
- 45 dkg hladké mouky nebo polohrubé mouky
- 35 dkg cukru
- 5 dkg tuku
- 1 vejce
- 2 dkg droždí
- 1/2 soli
- asi 1/4 l mléka
- citronová kůra
- vanilka
- 3 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu
-
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku – kvásek. Ten necháme vzejít na teple.
-
Přidáme cukr, mouku, kakao, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.
-
Vypracujeme vláčné, měkké těsto.
-
Když těsto vykyne, zpracujeme je do žádaných tvarů. Z tohoto těsta pečeme bábovku.
-
Těsto plníme jen do dvou třetin formy Rondo, neboť kynutím i pečením bábovka nabude.
-
Bábovku pečeme ve středně teplé troubě ¾ hodiny.
-
Vpíchnutím tenkého dřívka se přesvědčíme, zda je propečená.
-
Po vyjmutí z trouby necháme bábovku asi 5 minut prochladnout, pak přiložíme na formu drátěnou podložku a bábovku na ni opatrně překlopíme.
-
Když ji překlopíme na talíř, přilepí se. Nejde – li bábovka vyklopit, pokryjeme formu vyždímanou utěrkou.
-
Bábovku za horka hodně cukrujeme.