
Suroviny
- 375 g mouky Doves Farm (bílá bez lepku nebo samokypřicí)
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva (pouze ½, pokud používáte samokypřicí mouku)
- ½ lžičky xanthanu nebo guaru
- kůra z 1 citronu
- volitelně 1 lžíce vlákniny (inulinu, bramborové, bambusové, psyllia a podobně)
- 4 lžíce oleje
- 400 ml vody
- dále 1 lžíce kakaa a 3 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
V hlubší míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, xanthan, citronovou kůru a vlákninu. Přidáme olej a vodu a metličkou nebo ručním šlehačem umícháme těsto. Nešleháme příliš dlouho, aby nám nezgumovatělo.
-
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou (pokud používáte silikonovou formu, není tento krok potřeba). Dvě třetiny těsta rozetřeme do formy. Do zbylého těsta přidáme kakao a vodu a důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu vody, aby kakaové těsto bylo řidší než to světlé. Kakaové těsto nalijeme do formy a tupým nožem projedeme středem, abychom těstu pomohli protéct dolů a vytvořit mramorování.
-
Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut, až než se těsto přestane po zapíchnutí lepit na špejli. Upečenou bábovku po vyndání z trouby vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Když jsem s bezlepkovým a veganským pečením začínala, byla pro mě bábovka nedostižnou metou. Vždycky jsem se bála, že se srazí a spadne, protože je v ní těsto ve vysoké vrstvě. Po osmi letech alternativního pečení jsem dostala k Vánocům silikonovou bábovkovou formu a výzva byla jasná. Vyzkoušela jsem několik druhů bezlepkových mouk a směsí, některé bábovky opravdu padaly a srážely se, jiné se lepily nebo drobily. Naprosto bezkonkurenční se ukázala být mouka od Doves Farm. Bábovka podle tohoto receptu krásně drží tvar, nesráží se, jde dobře vyklopit a vůbec se nedrobí. Pokud budete bábovku péct, určitě mouku nezaměňujte.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









