
Suroviny
2 záviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g Hery
- špetka soli
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 g kvasnic
- 2 lžíce moučkového cukru
- citronová kůra
- Náplň:
- 50 g Hery
- strouhanka na posypání
- 8 ks jablek (bez jader a slupek)
- koření na jablečný závin
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Mléko a moučkový cukr dáme do hrnečku a necháme mírně ohřát na ploténce, hrneček odstavíme a přidáme kvasnice.
-
Naváženou mouku dáme do mísy, přidáme sůl, žloutek, trošku citronové šťávy, heru, všechno zamícháme a přidáme kvasnice s mlékem. Vařečkou zpracujeme, když je těsto moc řídké, přidáme ještě mouku.
-
Těsto necháme na teplém místě nakynout. Po nakynutí ho rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále rozválíme do tenka, plát těsta potřeme herou, posypeme strouhankou a nakrájíme jablka, posypeme vanil. cukrem, kořením na jablečný závin, citronovou kůrou a zabalíme. Takto uděláme i druhý štrúdl.
-
Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Potíráme rozkvedlaným vejcem.
-
Pečeme dozlatova přibližně na 200 stupňů/35 minut.
Poznámka od kuchařky
Můžeme přidat dovnitř i vlašské ořechy, když máme.
Je to takové klasické kynuté těsto na závin a je prostě skvělé, dělala ho moje babička a i maminka a já ho dělám též 🙂