Suroviny
dle žravosti strávníků, jinak asi 6
- Flíčky:
- 30 – 40 dkg hrubé mouky
- 2 malá vejce
- asi 1/8 l studené vody
- 2 lžíce soli
- Šunkofleky:
- 30–40 dkg uzeného masa
- pepř
- olej
- 1 velká cibule
- máslo
- strouhanka
- 4 dcl mléka (nebo mléko a smetana)
- 2 velká vejce nebo 3 malá
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, přiléváme vodu a zamícháváme nožem do mouky. Rukama vypracujeme tuhé, ale ne tvrdé, těsto.
-
Rozdělíme na čtyři bochánky a necháme ¼ – ½ hodiny odpočinout – přikryté, aby neoschlo.
-
Rozválíme, na sílu asi 1 mm, položíme na čistou utěrku, necháme oschnout (pozor, aby nepřeschly).
-
Nakrájíme na pruhy, dáme na sebe a krájíme flíčky (asi 1 cm). Flíčky necháme proschnout. V osolené vodě vaříme asi 8 minut.
-
Maso nakrájíme na kostičky.
-
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, orestujeme.
-
Vypneme sporák, přidáme uvařené flíčky, smícháme.
-
Vše dáme do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného strouhankou, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Při pečení můžeme navrch omastit.
-
Pečeme až se udělá kůrčička (asi ½ hodiny – asi 15 minut normálně při 180°C, 15 minut horkovzduch při 160°C). Ovšem jako vždy záleží na vlastnostech trouby a je třeba hlídat.
Poznámka od kuchařky
Při 2x 40 dkg (tj. maso i flíčky) pekáček úplně plný. Jde to i bez strouhanky, ale u nás máme rádi kůrčičku i zespoda. Také lze z koupených těstovin, ale to už nemá tu správnou chuť.