Babiččiny šunkofleky

276
- reklama -

Suroviny
dle žravosti strávníků, jinak asi 6

Flíčky:
30 – 40 dkg hrubé mouky
2 malá vejce
asi 1/8 l studené vody
2 lžíce soli
Šunkofleky:
30–40 dkg uzeného masa
pepř
olej
1 velká cibule
máslo
strouhanka
4 dcl mléka (nebo mléko a smetana)
2 velká vejce nebo 3 malá

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, přiléváme vodu a zamícháváme nožem do mouky. Rukama vypracujeme tuhé, ale ne tvrdé, těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozdělíme na čtyři bochánky a necháme ¼ – ½ hodiny odpočinout – přikryté, aby neoschlo.

  3. Rozválíme, na sílu asi 1 mm, položíme na čistou utěrku, necháme oschnout (pozor, aby nepřeschly).

  4. Nakrájíme na pruhy, dáme na sebe a krájíme flíčky (asi 1 cm). Flíčky necháme proschnout. V osolené vodě vaříme asi 8 minut.

  5. Maso nakrájíme na kostičky.

  6. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, orestujeme.

  7. Vypneme sporák, přidáme uvařené flíčky, smícháme.

  8. Vše dáme do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného strouhankou, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Při pečení můžeme navrch omastit.

  9. Pečeme až se udělá kůrčička (asi ½ hodiny – asi 15 minut normálně při 180°C, 15 minut horkovzduch při 160°C). Ovšem jako vždy záleží na vlastnostech trouby a je třeba hlídat.

Poznámka od kuchařky

Při 2x 40 dkg (tj. maso i flíčky) pekáček úplně plný. Jde to i bez strouhanky, ale u nás máme rádi kůrčičku i zespoda. Také lze z koupených těstovin, ale to už nemá tu správnou chuť.