Babiččiny „startovací“ žemličky (jinak housky)

174
- reklama -

Suroviny
12 ks-střední velikost, trochu větší

250 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
2 lžičky soli
50 g tuku (dávám 3 lžíce oleje)
500 g hladké mouky
40 g droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
bílek na potření
1 lžíce oleje
kmín (semínka)
sůl
mák

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience, tak jak jsou psané dáme do pekárny za sebou, zapneme na program TĚSTO, pak vyndáme vykynuté těsto na vál, upleteme housky, dáme je na plech, potřeme je bílkem (který nám zbyl) smíchaným s olejem a posypeme tím, co máte rádi (semínka, kmín, mák, hrubá sůl…), přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě tak půl hodiny kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě na 200-250°C podle trouby a pečeme je tak 15 minut, až jsou zlatavé.


    Zobrazit celý recept

  2. Mohou se udělat ručně-nejprve si uděláme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí, necháme vzkypět a vylijeme do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Poznámka od kuchařky

Našla jsem hodně starý recept po mojí babičce, který jsem dneska využila. Babička houskám říkala žemličky, nebo žemle a ty do nás lítaly když jsme byli děti, že babička nestačila péct. Jinak tvar měla úplně jiný, já housky dělám podle návodu od Merylas!

Startovací jsou proto, že kdo si tu pořídí novou DP, tak s nimi začíná a všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se drží receptu!