
Suroviny
pro 5 – 6 osob
- 1 pokrájená veka
- 3 velká jablka
- 2 lžíce medu
- 2 skořicový cukr
- 0,5 litru mléka
- 2 žloutky 2 bílky
- máslo na vymazání pekáčů.
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 180-200°C.
-
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, v misce je smícháme se skořicovým cukrem a medem. V druhé misce smícháme mléko, skořicový cukr a žloutky.
-
Pekáček dobře vymažeme máslem. Dno vymazaného pekáčku pokryjeme plátky veky, lehce a rychle namočených v mléce (hodí se na to kuchyňská pinzeta nebo kleště). Na ně naskládáme jablka a na ně opět namočenou veku. Vrstvíme do vypotřebování všech surovin, poslední vrstva je namočená veka.
Horní vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme alobalem, pekáček dáme do trouby. -
Pečeme asi 20-30 minut, než zezlátne horní vrstva. Pak pekáček vyndáme na žemlovku dáme ušlehaný sníh ze 2 bílků.
-
Pekáček vrátíme asi na 5 minutdo trouby, než sníh zezlátne. Jíme teplé i studené.
Poznámka od kuchařky
Jablka do tohoto pokrmu dodají velké množství vlákniny, proto jich do žemlovky „narveme“ co nejvíc.