Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek

132
- reklama -

Suroviny
pro 5 – 6 osob

1 pokrájená veka
3 velká jablka
2 lžíce medu
2 skořicový cukr
0,5 litru mléka
2 žloutky 2 bílky
máslo na vymazání pekáčů.

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180-200°C.

  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, v misce je smícháme se skořicovým cukrem a medem. V druhé misce smícháme mléko, skořicový cukr a žloutky.

  3. Pekáček dobře vymažeme máslem. Dno vymazaného pekáčku pokryjeme plátky veky, lehce a rychle namočených v mléce (hodí se na to kuchyňská pinzeta nebo kleště). Na ně naskládáme jablka a na ně opět namočenou veku. Vrstvíme do vypotřebování všech surovin, poslední vrstva je namočená veka.
    Horní vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme alobalem, pekáček dáme do trouby.

  4. Pečeme asi 20-30 minut, než zezlátne horní vrstva. Pak pekáček vyndáme na žemlovku dáme ušlehaný sníh ze 2 bílků.

  5. Pekáček vrátíme asi na 5 minutdo trouby, než sníh zezlátne. Jíme teplé i studené.

Poznámka od kuchařky

Jablka do tohoto pokrmu dodají velké množství vlákniny, proto jich do žemlovky „narveme“ co nejvíc.