- reklama -
Suroviny
- 750 ml polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 4 větší vejce
- 300 ml cukru písek (jemný krystal)
- vanilkový cukr
- strouhaná citronová kůra
- 230-250 ml oleje
- 300 ml mléka (a trochu navíc, na zředění kakaového těsta)
- 2 lžíce kakaa
- Na vymazání a vysypání:
- rozpuštěné sádlo
- hrubá mouka
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme s oběma cukry do pěny a při pomalejších obrátkách vmícháme střídavě mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a mléko s olejem.
-
Asi třetinu těsta v menší misce obarvíme kakaem – bude třeba přidat pár lžic mléka, aby tmavé těsto nebylo příliš husté.
-
Větší část světlého těsta vlijeme do formy, na něj vlijeme tmavé těsto a zakryjeme těstem světlým.
-
Upečeme v troubě při 160-165°C/cca 45-50 minut – vyzkoušíme špejlí, zda je upečeno.
Poznámka od kuchařky
Těsto je určeno pro veliké bábovkové formy. Babička do tmavého těsta někdy dávala i trochu strouhané čokolády. Bábovka je nadýchaná a velice voňavá.
Kuchařka: cathleen