Babiččina olejová bábovka

52
- reklama -

Suroviny

750 ml polohrubé mouky
prášek do pečiva
4 větší vejce
300 ml cukru písek (jemný krystal)
vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
230-250 ml oleje
300 ml mléka (a trochu navíc, na zředění kakaového těsta)
2 lžíce kakaa
Na vymazání a vysypání:
rozpuštěné sádlo
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ušleháme s oběma cukry do pěny a při pomalejších obrátkách vmícháme střídavě mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a mléko s olejem.


    Zobrazit celý recept

  2. Asi třetinu těsta v menší misce obarvíme kakaem – bude třeba přidat pár lžic mléka, aby tmavé těsto nebylo příliš husté.

  3. Větší část světlého těsta vlijeme do formy, na něj vlijeme tmavé těsto a zakryjeme těstem světlým.

  4. Upečeme v troubě při 160-165°C/cca 45-50 minut – vyzkoušíme špejlí, zda je upečeno.

Poznámka od kuchařky

Těsto je určeno pro veliké bábovkové formy. Babička do tmavého těsta někdy dávala i trochu strouhané čokolády. Bábovka je nadýchaná a velice voňavá.