Suroviny
hrnec
- 30 dkg klobásy s paprikou typu čabajka (lovecký salám, uzené)
- 1 velká cibule
- 3 lžíce sádla
- 50 dkg kysaného zelí (jeden pytlík, dávejte pozor, aby v něm byla také ta voda, je to důležité )
- ocet podle potřeby
- 5 – 7 brambor podle velikosti
- 20 g mleté červené papriky sladké
- (kdo má rád, přidá špetku pálivé papriky nebo malinko chilli)
- majoránka
- kmín , 4 bobkové listy a 4 nová koření
- 1 a více litrů silného vývaru z kostí nebo hovězí bujon (příp. masox)
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte sádlo, na něj nasypte kmín, pak přidejte cibulku a osmažte ji do sklovita, ne do hněda.
-
Potom přidejte nakrájenou klobásu, přidejte sladkou papriku a zarestujte. Přidejte brambory, koření (nové a list) a zalijte vývarem a dolijte horkou vodou. Osolte a nechte vařit. Vezměte zelí v pytlíku a odstřihněte roh a vymačkejte šťávu do hrnečku. Bez sáčku vymačkej zelí nad kastrůlkem a pak zelí překrájej.
-
Až brambory budou vařené, tak přidejte zelí i tu vodu, ale ne všechnu a pomalu vařte. Když je to všechno vařené, tak ochutnejte, přidejte maggi a určitě majoránku.
-
Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně, a proto jestli je málo, tak přidejte ještě vodu ze zelí a případně něco octa. Polévku můžete, ale nemusíte zahustit.
Poznámka od kuchařky
Je to klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařila moje babička a ani po letech nebylo potřeba ji nijak vylepšovat. Jo, a když ji vařím, tak se nic jiného nevaří a do večera je fuč, dělám jí 5 litrů.