
Suroviny
2 porce
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 2 vrchovatá lžíce hrubé mouky (pokud jsou vejce menší, o něco méně mouky)
- špetinka soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 dkg másla
- 3/4 l oslazeného horkého mléka
- kastrůlek o průměru 18-20 cm
- rozptylovač ohně na plyn. hořák
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme olej a polovinu másla, postavíme na rozptylovač plamene či na kulatou ploténku a zapneme.
-
Do misky dáme bílky a sůl a vyšleháme do tuha. Pak přidáme žloutky, a opět šleháme. Nakonec nasypeme mouku a zašleháme ji. Mezitím se rozehřálo máslo s olejem. Směs pomocí stěrky nalijeme do pekáčku a ztlumíme plamen skoro na sporo. Když začne být okraj svítku opečený, dlouhou obracečkou podebereme svítek a otočíme. Druhou část másla nakrájíme na lupínky a po celém obvodu svítku, tedy mezi stěnu kastrůlku a bokem svítku je necháme rozpustit. Opékáme přibližně stejnou dobu, jako první stranu, ovšem vypneme dříve, neboť rozptylovač a kastrůlek mají ještě dostatek tepla na dopečení.
-
Horké sladké mléko pomalu nalijeme do kastrůlku, aby se zatáhlo do svítku a ještě zbylo trochu na povrchu. Pokud by bylo málo sladké, pocukrujeme. Jíme hned.
Poznámka od kuchařky
Já toto jídlo miluji už od dětství. Pravda, babička měla domácí vajíčka, takže svítek byl žlutý.
Dělám si ho stále, byť kvůli cukrovce sladím Stévií. Zkoušela jsem dát místo mléka kakao a bylo to také dobré. Manžel to tedy nevyhledával, ale dal si se mnou, když už jsem to udělala.
Určitě by se pro děti mohlo přidat ovoce, třeba maliny nebo rozmačkané jahody a pod. Když zbylo, druhý den z ledničky dobrá snídaně.