Suroviny
1 porce
- Korpus:
- -1 kg hladké mouky
- -5 dcl vlažné vody
- -1 dcl mléka
- -2 lžičky soli
- -2 lžičky kmínu
- -2 až 3 lžíce octa
- -5 dkg droždí
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience smícháme dohromady a asi 30 minut necháme kynout. Po té půlhodině těsto přendáme do (vymazané a vysypané) dortové formy a necháme ho ještě 20 minut kynout.
-
Potom potřeme těsto vodou a dáme do vyhřáté trouby. Po dalších 20 minutách znovu potřeme vodou se solí. Až dort zezlátne, je hotový.
-
Druhý den korpus dvakrát podélně rozřízneme a naplníme různými pomazánkami.
Poznámka od kuchařky
Tipy na pomazánky:
1. pomazánka: 1 kelímek pomazánkového másla, 1 malá plechovka játrové paštiky, nadrobno pokrájená cibule, 2 nadrobno pokrájené sladkokyselé okurky, sůl, pepř. Touto pomazánkou jsem natřela dort vevnitř.
2. pomazánka: 1 kelímek pomazánkového másla, 3 tavené sýry (150 g), 4 stroužky prolisovaného česneku, sůl. Touto pomazánkou jsem potřela dort z boku a nahoře, boky jsem obalila tvrdým strouhaným sýrem. Povrch dortu ozdobit zbytkem pomazánky a libovolnou zeleninou nebo uzeninou.