Bába z Chuchelny

40
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 větší brambory (cca 300 g)
3 stroužky česneku
1 PL celého kmínu
1 PL majoránky
2 vejce
krupice na zahuštění dle potřeby
sůl
marmeláda (viz níže, není nutná)
tuk na vymazání formy (nejlépe sádlo)

Postup přípravy receptu

  1. Oškrabané brambory ostrouháme na jemno, necháme odstát, aby pustily vodu, kterou pak z brambor slijeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Prolisujeme česnek, dáme kmín, majoránku, vejce a sůl.

  3. Krupicí zahustíme dle potřeby, záleží ale na vodnatosti brambor, směs musí být tekutá, ne řídká, ale ne vyloženě hustá.

  4. Řádně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme, pečením se chuť zvýrazní.

  5. Směs vložíme do zapékací misky, na vrch ještě poklademe tukem a v mikrovlnce při 500 W pečeme 25 minut, pak ještě necháme 10 minut zhnědnout pod grilem. Lze samozřejmě i v troubě při 190°C (ale dle svých zkušeností) péci do zrůžovění asi 30 minut. Podáváme například s kysaným zelím, okurkou, ale pozor !! i s marmeládou, ve které si labužníci kousky báby namáčejí. U nás to byla nejčastěji jahodová nebo borůvková. Nekamenujte mne, já osobně tu marmeládu vynechávala vždy, ale i manžel dnes nebo mí bráchové a dcera na tom vyloženě ujíždějí. No co, proti chuti….. Buďme tolerantní.
    Zdroj – rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.

Poznámka od kuchařky

Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku – jak se říkalo u nás – bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.