Suroviny
2 porce
- 2 větší brambory (cca 300 g)
- 3 stroužky česneku
- 1 PL celého kmínu
- 1 PL majoránky
- 2 vejce
- krupice na zahuštění dle potřeby
- sůl
- marmeláda (viz níže, není nutná)
- tuk na vymazání formy (nejlépe sádlo)
Postup přípravy receptu
-
Oškrabané brambory ostrouháme na jemno, necháme odstát, aby pustily vodu, kterou pak z brambor slijeme.
-
Prolisujeme česnek, dáme kmín, majoránku, vejce a sůl.
-
Krupicí zahustíme dle potřeby, záleží ale na vodnatosti brambor, směs musí být tekutá, ne řídká, ale ne vyloženě hustá.
-
Řádně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme, pečením se chuť zvýrazní.
-
Směs vložíme do zapékací misky, na vrch ještě poklademe tukem a v mikrovlnce při 500 W pečeme 25 minut, pak ještě necháme 10 minut zhnědnout pod grilem. Lze samozřejmě i v troubě při 190°C (ale dle svých zkušeností) péci do zrůžovění asi 30 minut. Podáváme například s kysaným zelím, okurkou, ale pozor !! i s marmeládou, ve které si labužníci kousky báby namáčejí. U nás to byla nejčastěji jahodová nebo borůvková. Nekamenujte mne, já osobně tu marmeládu vynechávala vždy, ale i manžel dnes nebo mí bráchové a dcera na tom vyloženě ujíždějí. No co, proti chuti….. Buďme tolerantní.
Zdroj – rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.
Poznámka od kuchařky
Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku – jak se říkalo u nás – bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.