Suroviny
- 1 kg rajských jablíček krájená na měsíčky
- 4 jablka krájená na kousky i se slupkou (středy a stopky vykrájet)
- 2 větší cibule na kostičky
- velká snítka zelených bylinek (já měla celer)
- 1 lžička soli
- ocet
- 5 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
- 10 kuliček pepře
- 12 dkg krystalového cukru
- olej
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji dáme opéct krájenou cibulku, ihned zeslabíme oheň a pomaličku opékáme za občasného míchání. Může to trvat třeba i 10 minut, ale pomalé pečení dá základu kečupu výbornou chuť. Chvilku před koncem opékání přisypeme k cibulce cukr, který necháme zkaramelizovat (pozor NESPÁLIT !).
-
Než se nám cibulka zkaramelizuje, zavážeme veškeré koření do plátýnka, abychom ho pak nemuseli lovit po jednom ven.
-
Nyní je čas dát rajčátka i jablka k cibulce. Zpočátku po troškách, abychom to stíhali pořádně rozmíchat, po rozmíchání tam šupneme celý zbytek i s veškerou šťávou z rajčátek, přihodíme snítku zelených bylinek, osolíme a pomalu vaříme. Var trvá cca hodinu, tak dlouho, až se zredukuje šťáva cca na polovinu i více. V průběhu vaření můžete šťouchadlem na brambory rozmačkávat měkkou zeleninu (ale myslím, že nutné to není). Ke konci ochutnáme a je-li dochutíme (sůl, cukr) a těsně před skončením varu ještě podle chuti okyselíme octem.
-
Když už je vše měkkounké, voda zredukovaná a mírně hustá, odstavíme ze sporáku. Vytáhneme balíček z kořením i pozůstatek zelené snítky. Tyčovým mixérem opatrně, abychom se nespálili, veškerou hmotu rozmixujeme pěkně do hladka a pak ještě propasírujeme přes síto.
-
Necháme vychladnout, naplníme do skleniček a zavaříme 15 minut na 90 stupňů.
Já dělala kečup z necelých 3 kg rajčat a měla jsem 8 skleniček (viz foto)
Poznámka od kuchařky
OBMĚNA: pokud máte rádi ostrou chuť, můžeme hned od začátku přidat k rajčatům i kousek feferonky, otrlejší klidně i celou.
Děti, které mohou kečup k čemukoliv, vám tento kečup možná neocení, protože stejnou chuť jakou má kečup kupovaný, doma nedocílíte, ale pokud je nějak přesvědčíte, tak uděláte dobře. Aspoň víte, co jíte a co jí vaše děti.
A pokud to opravdu do nich nedostanete jako přílohu, můžeme tento kečup používat pod maso nebo třeba k dochucení rajské, na špagety atd.