Australský bramborový chléb Damper

138
- reklama -

Suroviny

500 g mouky (trochu mouky si odebereme na posyp)
4 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžička drceného kmínu
30 g másla
300 g nastrouhaných uvařených moučných brambor
250 ml podmáslí
50 ml vody
150 g nakrájeného uzeného masa

Postup přípravy receptu

  1. Přesejeme suché přísady do větší mísy. Vetřeme máslo podobně jako na drobenku, pak uděláme uprostřed důlek, přidáme nastrouhané brambory, pokrájené uvařené a vychladlé uzené maso, podmáslí a tolik vody, abychom po zamíchání měli nakonec měkké lepkavé těsto. Těsto přendáme na moukou mírně posypaný vál a vyhněteme do hladkého těsta do tvaru koule nebo klasického bochníku.

  2. Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný pečící papír na plechu. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý chléb pomažeme trochou podmáslí a mírně posypeme moukou.

  3. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 35 -40 min.
    Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.

Poznámka od kuchařky

Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se „zlatým sirupem“ (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.

A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří…