Suroviny
- Těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku mléka
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce sušeného droždí
- 1 prášek do pečiva
- Ořechová náplň:
- 1 hrnek hrubé pomletých vlašských ořechů
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu (kostka)
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru
- trochu mléka
- javorový sirup na polití
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto smícháme, čímž vznikne řidší těsto, které necháme 1 hodinu (při pokojové teplotě) odpočívat. Po uplynutí doby těsto znovu promícháme (těsto lehce nakynulo a zhoustlo).
-
Formu (silikonový nebo kovový kroužek o průměru 10 cm) potřeme lehce olejem, vložíme na středně rozpálenou suchou pánev, vlijeme do ní trochu těsta a pomalu smažíme dorůžova. Neobracíme, těsto se smaží pouze z jedné strany (viz.foto). Na vrchní straně nesmí zůstat těsto syrové, spíše jen lehce zatáhnuté. Dávka vystačí na 30 lívanečků.
-
Lívanečky necháme vychladnout.
-
Hrubé namleté ořechy smícháme s cukrem a skořicí.
-
Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do misky a vymícháme hladkou náplň, která nesmí být řídká.
-
Vychladlé lívanečky plníme náplněmi tak, že na každý lívaneček dáme vrchovatou lžičku náplně, přehneme v půlce a kraje pořádně přitiskneme k sobě. Tím, že je těsto osmaženo pouze z jedné strany, je dobře tvárné (pružně), kraje nepatrně lepivé, čímž se dobře zavírají.
-
Takto připravené lívanečky buď smažíme ve vyšší vrstvě oleje, nebo je při 200°C pečeme 10 – 15 minut dozlatova.
-
Hotové je polijeme cukerným nebo javorovým sirupem a ještě teplé podáváme.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 200 ml
Na smazeni lze pouzit formu na volska oka o prumeru 10 cm.
Plnene livanecky je mozne pred smazenim ci pecenim skladovat v mrazaku a dle potreby kdykoliv pouzit. Pred konecnou upravou se nerozmrazuji.