Aspikový dort

974
- reklama -

Suroviny
14 porcí

3 vejce
3 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
400 g pomazánkového másla
2,5 dcl smetany ke šlehání
2 dcl kuřecího vývaru
8 plátků šunky
1 plechovka sardinek v oleji
salátová okurka
3 ředkvičky
1/2 balíčku želatiny
pažitku na ozdobu
sůl
pepř
hořčici

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky a sůl ušleháme do husté pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Třetinu sněhu přidáme ke žloutkům s moukou a důkladně promixujeme. Přidáme zbylý sníh a ruční metlou lehce promícháme. Těsto vložíme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do trouby na 180°C a pečeme 30-35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Aspik z kuřecího vývaru a želatiny připravíme podle návodu na želatině. Necháme vychladit, ale ne ztuhnout. Pomazánkové máslo, smetanu, lžíci hořcice, pepř a sůl dáme do jedné mísy a vyšleháme do tuhé pěny. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Vychladlý korpus omotáme manžetou z papíru. Prostor vyplníme dvěma třetinami krému a nahoře uhladíme.

  3. Zbytek krému dáme do cukrářského sáčku s trubičkou a vytvoříme ozdobný lem jako u klasického dortu. Ozdobíme kornoutky ze šunky a zalijeme studeným aspikem. Necháme v lednici dobře vychladit. Před podáním nakrájíme okurku podélně na tenké plátky, které nalepíme ozdobně kolem dortu. Povrch dortu dozdobíme půlkolečky ředkviček a pažitkou.