Suroviny
14 porcí
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- Náplň:
- 400 g pomazánkového másla
- 2,5 dcl smetany ke šlehání
- 2 dcl kuřecího vývaru
- 8 plátků šunky
- 1 plechovka sardinek v oleji
- salátová okurka
- 3 ředkvičky
- 1/2 balíčku želatiny
- pažitku na ozdobu
- sůl
- pepř
- hořčici
Postup přípravy receptu
-
Žloutky a sůl ušleháme do husté pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Třetinu sněhu přidáme ke žloutkům s moukou a důkladně promixujeme. Přidáme zbylý sníh a ruční metlou lehce promícháme. Těsto vložíme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do trouby na 180°C a pečeme 30-35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
-
Aspik z kuřecího vývaru a želatiny připravíme podle návodu na želatině. Necháme vychladit, ale ne ztuhnout. Pomazánkové máslo, smetanu, lžíci hořcice, pepř a sůl dáme do jedné mísy a vyšleháme do tuhé pěny. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Vychladlý korpus omotáme manžetou z papíru. Prostor vyplníme dvěma třetinami krému a nahoře uhladíme.
-
Zbytek krému dáme do cukrářského sáčku s trubičkou a vytvoříme ozdobný lem jako u klasického dortu. Ozdobíme kornoutky ze šunky a zalijeme studeným aspikem. Necháme v lednici dobře vychladit. Před podáním nakrájíme okurku podélně na tenké plátky, které nalepíme ozdobně kolem dortu. Povrch dortu dozdobíme půlkolečky ředkviček a pažitkou.