
Suroviny
5 porcí
- 1 Moravanka o obsahu 330 g nebo jiná podobná nakládaná zeleninová směs
- 150 g jemného kuřecího salámu vcelku – typ jako Junior nebo šunka apd
- 20 g želatiny – sypké
- sůl
- cukr
- ocet
- 1 kulička nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 1 hodně malý bobkový list
- lžička oleje na vymazání
- 5 ks formiček o objemu 2 dl
Postup přípravy receptu
-
Zeleninovou směs scedíme a nálev doplníme vývarem z koření (nové koření,celý pepř,bobkový list) a vodou do 1/2 litru. Pokud máme, můžeme použít na doplnění i lák z okurek. Zamícháme a dochutíme podle potřeby solí, octem a cukrem. Z tohoto množství (500 ml) odebereme zhruba polovinu a rozšleháme sypkou želatinu, kterou necháme zhruba 10 -15 minut nabobtnat.
-
Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně a pozvolna přímo na plotýnce zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší teplota.
-
K rozpuštěné želatině přidáme druhou polovinu nálevu a uzeninu se zeleninou. Některou zeleninu si nakrájíme na drobnější kousky – okurky, šalotku a feferonku a taktéž salám nakrájíme na kostičky a vše přidáme do nálevu s rozpuštěnou želatinou.
-
Formičky velice jemně vytřeme olejem, do každé dáme trošku nálevu bez zeleniny a salámu a necháme trochu ztuhnout. Pak už doplníme směsí. Nemusíme to dělat a můžeme dát zrovna všechno, ale zelenina se salámem nám klesne na dno a po vyklopení to nevypadá tak hezky. Na základní vrstvičku aspiku můžeme taky dát různé ozdůbky.
Poznámka od kuchařky
Tyto bábovičky používám na různé obložené mísy a talíře, jsou trochu pikantní, v Moravance je feferonka. Tuto směsku můžeme nechat ztuhnout i v srnčím hřbetu nebo jiné nádobě a pak nakrájet.
Tyto aspikové bábovičky jdou udělat i v DIA verzi, pro diabetiky použijeme zeleninovou směs bez cukru s náhradními sladidly a nálev taktéž dochutíme místo cukrem sladidlem.