Suroviny
- 2 uzení pstruzi (může být ale i jiná uzená sladkovodní ryba)
- 1/2 cibule
- 4 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžíce hořčičných semínek
- 1/2 lžíce celého černého pepře
- 1/2 l zeleninového vývaru
- citronová šťáva z 1 citronu
- 6 lístků bílé želatiny
- čerstvý kopr
- čerstvá petrželka nebo kerblík
- několik kapek Worcesterové omáčky
- uzený losos na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Želatinové plátky namočíme do studené vody.
-
Uzené pstruhy vykostíme a kostry, kůži a hlavy dáme spolu s cibulí a kořením vařit na 5 minut do zeleninového vývaru.
-
Odstavíme, přecedíme, okyselíme citronovou šťávou a v této horké tekutině rozpustíme namočenou vymačkanou želatinu, nesmí se už vařit. Necháme částečně zchladnout. Kdo chce, může ještě dokyselit.
-
Trochu vlažného rosolu nalijeme na dno formy, poklademe růžičkami z uzeného lososa a bylinkami.
-
Necháme rychle zatuhnout v ledničce, pak do zbytku rosolu vložíme vykostěné rybí maso a nalijeme navrch. Opět necháme zatuhnout – aspoň do druhého dne. Vyklopíme (můžeme na chvilku ponořit spodek nádoby do horké vody, ale mně stačil obyčejný fén na vlasy ) a servírujeme s pečivem a ozdobené zeleninou.