Suroviny
3 porce
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce Tamari sójové omáčky
- 1-2 ks pak choi podle velikosti
- 2 listy čínského (pekingské) zelí
- malý kousek mrkve (jen pro barvu)
- chilli papričku (není nutná)
- 3 vejce
- zelená nať cibulky, koriandr, pažitka
Postup přípravy receptu
-
Očistíme zeleninu a česnek. Zázvor nakrájíme na nudličky, česnek na velmi tenké plátky, mrkev na julienne nudličky.
Ve wok pánvi (nebo hrnci) zahřejeme olej, přidáme zázvor, česnek, mrkev a za stálého míchání opékáme, dokud okraje nebudou zlatohnědé, asi 1 minutu – nespálit! Opatrně přilijeme vývar (měla jsem zredukovaný slepičí), přidáme Tamari omáčku a přivedeme k varu. -
Zatím pak choi odřízneme konec a rozebereme na jednotlivé listy, čínské zelí nakrájíme na proužky. Vše přidáme do vroucího vývaru a vaříme 3-4 minuty. Snížíme teplotu na minimum.
Vejce můžeme vložit pošírovat rovnou do polévky, nebo ho udělat zvlášť a vložit až do talířů. Polévku podáváme ihned, posypanou nasekanými bylinkami a dle chuti chilli papričkou.
Poznámka od kuchařky
Jednoduše pošírované (zastřené) vejce z MWT – do skleněné nebo porcelánové misky nalijeme do poloviny vřelou vodu (z varné konvice), do ní rozklepneme vejce. Zakryjeme talířkem a vložíme do MWT na 800 W / 35-40 vteřin (podle velikosti vejce). Vyndáme z trouby, vytáhneme opatrně z vody (např. dírkovanou naběračkou na knedlíky) a vložíme ihned do talíře s polévkou.