![Asijská mrkvová krémová polévka_5ff8d801dc978.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/asijska-mrkvova-kremova-polevka_5ff8d801cc63e.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 500 g mrkve
- 2 velké brambory nebo oloupaná cuketa
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1-2 stroužky česneku propasírovaného
- 1/2 lžičky kurkumy
- 500 ml kuřecí bujón
- 1/2 lžičky karí koření
- 1 lžice sojové omáčky
- 5 lžíc zakysaná smetana nebo kokosové mléko
- 1 lžíce posekaného koriandru nebo pažitky
- 2 lžičky medu
- 1 pomeranč -vymačkaná šťáva nebo 3 lžíce 100% džus
- pepř
- chilli
- případně sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a brambory (cuketa) oloupeme, nakrájíme na větší kousky-lépe se pak mixují, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujonovou kostku, kari, zázvor, kurkumu, chilli.
-
Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou dokud zelenina nezměkne. Pak ponorným mixerem rozmixujeme dohladka.
-
Přidáme smetanu, sojovou omáčku, česnek, med, pomerančovou šťávu, promícháme a chvílí provaříme. Polévka má být krémová, pokud bude hodně hustá, zředíme jí trochou vody. Nakonec dochutíme pepřem, případně dosolíme.
-
Koriandr nebo pažitku na závěr přidáme do polévky nebo ozdobíme smetanou a posypeme přímo na talíři (foto).
Poznámka od kuchařky
Polévka je ozdobená mírně zředěnou smetanou a dýňovým olejem.
Tuto polévku můžete obměnit a udělat jí z dýně hokaido.
Kuchařka: radiator