Aromatická bylinková omáčka

52
- reklama -

Suroviny

2 smrkové výhonky
špetka soli
olivový olej
4 svazky hladkolisté petržele
1 svazek máty
4 ančovičky
4 lžičky dijonské hořčice
4 lžičky vinného octa
4 lžičky kaparů
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Smrkové výhonky nasekejte nadrobno. V hmoždíři je rozmělněte na kaši se špetkou hrubozrnné soli a kapkou oleje a nechte v chladu do druhého dne.

  2. Lístky petržele, máty a ostatní suroviny, kromě oleje, rozmixujte. Olivový olej přilévejte podle toho, jakou chcete mít konzistenci. Na závěr přidejte smrkové výhonky. V případě, že zkonzumujete omáčku týž den, použijte větší množství oleje. Zamýšlíte-li část uchovat, použijte méně oleje, v uzavřené nádobě omáčka pod olejovou hladinou vydrží v lednici i 14 dní.

Poznámka od kuchařky

Smrkové výhonky jsou k mání jen krátce na jaře (můžete je nahradit jehličkami z jedné snítky rozmarýnu). Výhonky se solí a olejem můžete sterilovat nebo zamrazit ve tvořítkách na led a během roku přidávat k ostatním surovinám.