
Suroviny
- 2 smrkové výhonky
- špetka soli
- olivový olej
- 4 svazky hladkolisté petržele
- 1 svazek máty
- 4 ančovičky
- 4 lžičky dijonské hořčice
- 4 lžičky vinného octa
- 4 lžičky kaparů
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Smrkové výhonky nasekejte nadrobno. V hmoždíři je rozmělněte na kaši se špetkou hrubozrnné soli a kapkou oleje a nechte v chladu do druhého dne.
-
Lístky petržele, máty a ostatní suroviny, kromě oleje, rozmixujte. Olivový olej přilévejte podle toho, jakou chcete mít konzistenci. Na závěr přidejte smrkové výhonky. V případě, že zkonzumujete omáčku týž den, použijte větší množství oleje. Zamýšlíte-li část uchovat, použijte méně oleje, v uzavřené nádobě omáčka pod olejovou hladinou vydrží v lednici i 14 dní.
Poznámka od kuchařky
Smrkové výhonky jsou k mání jen krátce na jaře (můžete je nahradit jehličkami z jedné snítky rozmarýnu). Výhonky se solí a olejem můžete sterilovat nebo zamrazit ve tvořítkách na led a během roku přidávat k ostatním surovinám.