
Suroviny
12 fasirok
- 500 g bůčku
- 100 g uzené Oravska slanina
- 100 g vepřova jatra
- 100 g vepřové srdce
- 1 PL nasekaný tymián
- 12 ks šalvějových lístků
- 2 lžičky čerstvě umletého pepř
- 1/2 lžičky soli
- 1 menší nasekaná cibule
- trochu muškátového oříšku
- 50 g strouhanka
- 100 ml plnotučné mléko
- 200 g tukové blány
- Na omáčku:
- 2 cibule
- 3 lžíce olej
- ořech másla
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- 500 ml hovězího vývaru
Postup přípravy receptu
-
Maso, slaninu a vnutornosti pomelieme.
-
Maslo roztopime a orestujeme na nom do makka cibulu + salviu a tymian.
-
K mletemu masu pridame orestovanu cibulu s bylinkami spolu s vypekom.
-
Maso posypeme solou, korenim, muskatovym orechom, pridame struhanku a vlejeme mlieko.
-
Rukami dokladne dokladne vymiesame maso, az s na nam vsetko krasne spoji do kompaktnej hmoty.
-
Urobime gulky velke ako tenisove lopticky. a obalime ich v kuskoch tukovej blany , alebo tenulinkych platoch slaniny.
-
Na panvici rozohrejeme olej a zo vsetkych stran na nom opecieme gulky, aby sa na nich tuk uzavrel. Prelozime ich do pekaca.
-
Ideme si urobit omacku.
-
Vo vypeku po opekani fasirok, roztopime maslo a opecieme na nom do makka nasekanu cibulu.
-
Pridame cukor, premiesame ho a zalejeme octom…nechame restovat, kym sa ocot nevypari….otvorte si okno, lebo to ide strasne do nosa.
-
Pridame hladku muku a dobre ju orestujeme…nenechajte ju pripralit. Vsetko nakoniec zalejeme vyvarom a preslahame. Pridame mlete korenie a ak treba sol. Ja som mala ten ocot velmi nevyrazny, tak som este priliala podla svojej chuti.
-
Touto omackou zalejeme fasirky …mali by byt ponorene do dvoch tretin, ak mate omacky malo dolejte este trochou vyvaru, alebo horucou vodou.
-
Dame piect do vyhriatej rury prikryte alobaloml Pecieme cca hodinu na 180°C.
-
Po tomto case, dajme dolu alobal a zapekajme nejakych 20 minut. Ja som nepiekla v trube, ale v remoske a nezdalo sa mi zeby som musela zapekat, takze tuto cast som vynechala. Omacka je tmavohneda a vynikajuca.
Poznámka od kuchařky
Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na