Anglická pomerančová marmeláda

116
- reklama -

Suroviny

1 kg chemicky neošetřených pomerančů s tlustou kůrou
1,5 kg želírovacího cukru

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče opláchneme v horké vodě (případně očistíme jemným kartáčkem), a tence oloupeme (já použila škrabku na brambory). Kůru nakrájíme na tenké proužky.

  2. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku nebo plátýnka a silou vymačkáme do mísy šťávu.

  3. Obsah mísy, ve které je zatím šťáva, doplníme vodou do 2,5 litru.

  4. Dužinu v plátěném pytlíčku (já ji použila gázu ) ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát.

  5. Obsah mísy přelijeme do hrnce a na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme.

  6. Tkaninu s s dužinou vyjmeme a změříme obsah tekutiny. Na každý čtvrt litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a během toho párkrát zamícháme.

  7. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zpěníme zamícháním a vyzkoušíme, zda správně zželírovala.

  8. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.

Poznámka od kuchařky

Zdroj-2000 nejlepších receptů české a zahraniční kuchyně