
Suroviny
- 1 kg chemicky neošetřených pomerančů s tlustou kůrou
- 1,5 kg želírovacího cukru
Postup přípravy receptu
-
Pomeranče opláchneme v horké vodě (případně očistíme jemným kartáčkem), a tence oloupeme (já použila škrabku na brambory). Kůru nakrájíme na tenké proužky.
-
Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku nebo plátýnka a silou vymačkáme do mísy šťávu.
-
Obsah mísy, ve které je zatím šťáva, doplníme vodou do 2,5 litru.
-
Dužinu v plátěném pytlíčku (já ji použila gázu ) ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát.
-
Obsah mísy přelijeme do hrnce a na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme.
-
Tkaninu s s dužinou vyjmeme a změříme obsah tekutiny. Na každý čtvrt litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a během toho párkrát zamícháme.
-
Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zpěníme zamícháním a vyzkoušíme, zda správně zželírovala.
-
Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-2000 nejlepších receptů české a zahraniční kuchyně