
Suroviny
- špendlíky
- 200 ml vody (popř. pomerančový džus – viz. pozn.)
- na 3 kg špendlíkové „kaše“:
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- 1 hvězdička badyánu
- lžička skořice
- 8 hřebíčků
- 2 Želírovací cukry 3:1
- kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru
- „panák“ rumu
Postup přípravy receptu
-
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.
-
Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.
-
Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček,zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.Radím schovat někam na utajené místo, jinak budeme brzy bez zásob na zimu…:-)
Poznámka od kuchařky
Marmeláda je opravdu hodně podobná té anglické pomerančové, což mě vedlo k nápadu podlít při druhé várce ovoce namísto vodou pomerančovým džusem…To potom už vůbec nemá chybu!!!!
Inspirovala jsem se receptem v Knihovničce, mírně jsem si ho upravila 🙂