„Anglická“ kořeněná marmeláda ze špendlíků

151
- reklama -

Suroviny

špendlíky
200 ml vody (popř. pomerančový džus – viz. pozn.)
na 3 kg špendlíkové „kaše“:
2 lžičky kyseliny citrónové
1 hvězdička badyánu
lžička skořice
8 hřebíčků
2 Želírovací cukry 3:1
kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru
„panák“ rumu

Postup přípravy receptu

  1. Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.

  2. Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.

  3. Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček,zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.Radím schovat někam na utajené místo, jinak budeme brzy bez zásob na zimu…:-)

Poznámka od kuchařky

Marmeláda je opravdu hodně podobná té anglické pomerančové, což mě vedlo k nápadu podlít při druhé várce ovoce namísto vodou pomerančovým džusem…To potom už vůbec nemá chybu!!!!

Inspirovala jsem se receptem v Knihovničce, mírně jsem si ho upravila 🙂