
Suroviny
- 1,5 kg hovězí krk
- pepř
- sušená hořčice
- pikantní hořčice
- cibule
- sůl
- olej
- (nítě na svázání masa – maso lze i prošpikovat)
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso (je podle mne lepší přední, mírně prorostlé) omyjeme, osušíme, potřeme marinádou ze sušené hořčice, pikantní hořčice, pepře a trošky oleje. Maso svážeme a necháme odležet na chladném místě nejlépe přes noc.
-
Poté jej zprudka opečeme (já pekla rovnou v kameninové nádobě pomalého hrnce) na trošce oleje. Vyjmeme, do hrnce vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, osolíme, můžeme podlít cca 150 ml vody (nebo vína). Hrnec zapneme na 4 hodiny na High.
-
V případě, že nemáte „pomalý hrnec“ bych postup dodržela, maso bych poté vložila do trouby, pevně zabezpečila alobalem proti úniku páry a pekla bych při VELMI nízké teplotě asi 120°C také 4 hodiny.
-
Poté maso vyjmeme, necháme odpočinout cca 20 minut, odstraníme nití. Vzniklou omáčku můžete zahustit „záklechtkou“ z trošky vody a hladké mouky nebo vhodit kuličku z másla a hladké mouky. Samozřejmě omáčku v tomto případě provaříme.
-
Podáváme s bramborem (rozšťouchaným s troškou teplé smetany a cibulkou) a dušenou mrkvičkou. Podáváme s chlebem a nakrájeným hovězím na slabé plátky a majonézou.
Poznámka od kuchařky
Sušenou hořčici lze zakoupit v této prodejně :