Ananasový dort

348
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Těsto:
4 vejce
5 lžic cukru krystal
6 lžic horké vody
kůra z jednoho citrónu
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 ananasový kompot (kousky)
Krém:
2 ananasové pudinky
2 lžíce cukr krystal
250 g másla
Ozdoba:
1 ananasový kompot (plátky)
1 dortové želé čiré
kokos

Postup přípravy receptu

  1. Ananas scedíme a šťávu uchováme na přípravu krému. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a boky formy vytřeme olejem a vysypeme dětskou krupičkou.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto:

    Celá vejce, cukr krystal a vanilkový cukr našleháme do husté pěny, vmícháme do ní horkou vodu, citronovou kůru a nakrájený ananas. Pak zlehka vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva.

  3. Nalijeme do formy na dort a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Těsto musí mít zlatou barvu a nesmí se lepit na špejli, kterou do těsta zapichujeme ke zjištění stavu upečení. Necháme na mřížce vychladit.

  4. Krém:

    Šťávu z ananasu doplníme vodou do 400 ml, přidáme cukr a paté uvaříme jako klasický pudink. Přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme vychladit. Máslo našleháme se 3 lžícemi cukru, postupně zašleháme do zchladlého pudinku.

  5. Vychladlý korpus rozkrojíme na 2 díly, namažeme krémem a přiložíme druhou část dortu. Celý dort potřeme jemně krémem a ozdobíme plátky ananasu.

  6. Želé připravíme podle návodu (použijeme ananasovou šťávu z druhé plechovky) a nalijeme na ananas, který je již položený na dortu. Boky dortu zdobíme kokosem.

Poznámka od kuchařky

Aby nám želé nestékalo po stranách dortu, tak si ustřihneme pás pečícího papíru a omotáme ho kolem korpusu tak, aby nám vrchní okraj převyšoval dort. Papír sundáme až po zatuhnutí želé.

Všechny suroviny při pečení dortu musí mít pokojovou teplotu.

Dort jsem pekla pro svou dceru k narozeninám. Inspirovala jsem se na stránkách Prostři.cz