Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 1 dl horké vody
- 1 dl oleje
- 1 prášek do pečiva
- tuhý sníh ze 4 bílků
- (4 žloutky)
- pár kapek mandlové tresti nebo nahradíme část vodu malým panákem Amareta asi 0,3 dl
- Krém:
- 600 g zakysané smetany 16% tuku
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 krém Olé s vanilkovou příchutí
- 1 ztužovač zastudena (Dr. Oetker)
- 4 lžíce ananasového kompotu (rozmixovat)
- (200 ml šťávy z ananasového kompotu)
- 6 lžic Nugety
- 6 lžic rybízového džemu rozmíchaného s
- 1 dcl portského vína (zde Kahor, můžete použít i víno portského typu)
- skořice na dozdobení
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem a horkou vodu spolu s amaretem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a nakonec mouku předem smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh.
-
Rozetřeme na velký plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 20 minut při 180°C – vyzkoušíme špejlí střed. Necháme vychladnout, pak sejmeme z papíru a napříč rozdělíme na dvě části.
-
Krém: ananas smícháme se zakysanými smetanami a cukrem, vyšleháme a přidáme krém Olé se ztužovačem. Rozmixujeme na hladkou hmotu.
-
První korpus namažeme nugetou, pokud je tuhá, můžeme ji na minutu vložit do mikrovlnky (program rozmrazování). Pak natřeme polovinu ananasového krému a překlopíme druhým plátem.
-
Ten potřeme marmeládou smíchanou s kořeněným vínem a potřeme druhou polovinou korpusu. Rozetřeme zbývající částí krému a dozdobíme. Pomohla jsem si krajkou z dortových podložek, přes kterou jsme nasypala skořici.