
Suroviny
6 malých skleniček
- 1 kus větší ananas
- 350 g cukru krystal
- 0,5 l vody
- 1 kus citrón
- plech na pečení
- pečící papír
- ponorný mixer
Postup přípravy receptu
-
Cukr nasypeme na pánev a podlijeme vodou tak, aby byl po promíchání na pánvi potopený. Cukr přivedeme k varu než začne zlato hnědnout. Odstavíme a provedeme test karamelu na očko z drátku.
-
Návod na test karamelu: tenký drátek, na kterém vytvoříme očko o velikosti třešňové pecky. Ponoříme do karamelu a kapku v očku profoukneme, jestliže vytvoří řetízek nebo několik bublinek, je karamel hotový.
-
Dbejte velmi vysoké pozornosti při práci s karamelem, je velmi horký. A pokud začne zlátnout, odstavte pánev, protože hmota je velmi horká a po odstavení z ohně ještě stále probíhá vaření.
-
Na plech rozložíme pečící papír a z karamelu vytvoříme různé mřížky. (Na obrázku je mřížka přes naběračku). Karamel na plechu je brzy tvrdý, takže můžeme pokračovat.
-
Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme 0,5l vody a dáme svařit. Na mírném ohni povaříme do změknutí a přidáme šťávu z jednoho citronu (pouze šťávu bez jader). Před koncem vaření přidáme karamelové mřížky (můžete rozlámat na menší kousky). Na mírném ohni pokračujeme dokud se karamel nerozpustí.
-
Odstavíme a ponorným mixerem opatrně směs ananasu rozmícháme.
-
Nemíchejte dlouho, ještě horké rozlejeme do zavařovacích sklenek, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru asi 5 minut. Potom otočíme, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a necháme vychladnout.
-
Vyrobíte vynikající přesnídávku pro děti a nebo delikátní džem. Přeji dobrou chuť! Pozn.: Jak si doma vyrobit karamelovou mřížku přes naběračku zkusím nahrát na video a vložím odkaz 🙂









