
Suroviny
6-8 porcí
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 180 g másla, Hery nebo Stelly
- 80 ml studené vody
- 50 g cukru krystal
- Náplń:
- 600-800 g jablek (je úplně jedno jakých)
- 1 polévková lžíce skořice
- cukr dle kyselosti jablek (když mám sladké, dávám 50 g, když mám kyselé, 100-200 g)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve zpracujeme těsto: přes jemné sítko prosejeme hladkou i polohrubou mouku a vařečkou lehce promícháme. Přidáme tuk, cukr, vodu a těsto rukou zpracujeme. Těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinářské folie a strčíme do lednice na minimálně 30 minut (ideálně na 1 hodinu).
-
Zatímco těsto odpočívá, můžeme se pustit do jablečné náplně.
Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme jablka se skořicí a cukrem. -
Troubu předehřejeme na 220°C. Připravíme formu na koláč (nebo dortovou), kterou vymažeme máslem (nemusí být). Z poloviny těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou kulatou placku, kterou vyložíme dno a stěny formy na koláč. Do formy vsypeme jablečnou náplň. Z druhé poloviny těsta vytvarujeme mřížku navrch koláče, popřípadě popustíme uzdu fantazii a z těsta vykrájíme třeba květiny, ozdobný okraj apod.
Pečeme asi 25 minut, avšak stále kontrolujeme, každá trouba peče jinak. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý. -
Podáváme ještě teplé, třeba se šlehačkou nebo hrnkem mléka. Američané si k tomuto dezertu přidávají ještě kopeček vanilkové zmrzliny. Záleží jenom na vás 🙂
Poznámka od kuchařky
Omrzela vás jablka? Vyzkoušejte třeba broskve, hrušky nebo třešně.
Za vyzkoušení stojí také puding, ale ovoce se mi zdá lepší.