Americké hebké lívanečky na sucho

74
- reklama -

Suroviny

600 g hladké mouky nebo polohrubé mouky
3 polévkové lžíce prášku do pečiva
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička soli
40 g vanilkového cukru
——————————
Vše smíchat a skladovat v uzavřené dóze..a je to vždy při ruce 😉
Na každých 15O g suché směsi dáme
1 vejce
250 ml polotučného mléka nebo plnotučného mléka
1 lžíci rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených ingrediencí ušleháme lité těsto. Na pečení není třeba tuk nebo olej, proto použijeme pánev či plech s nepřilnavým povrchem.

  2. Lívanečky děláme z 1 a půl až dvou lžic těsta, které lijeme na horkou pánev. Jakmile se začnou dělat na povrchu bublinky, tak lívanečky obrátíme. Smažíme do zlatohněda cca 1 minutku po každé straně.

  3. Ovocná směs na lívanečky: Používám jahody (pokrájet) nebo maliny, borůvky, ostružiny. Krabičku (z marketu) ovoce nechám s troškou vody a cukru (podle kyselosti ovoce) lehce podusit do měkka a nakonec přidám trošku škrobu (1 kávová lžička – dle tekutosti směsi) rozmíchaného s vodou, aby směs netekla. A pak už jen lívanečky polít a servírovat.

Poznámka od kuchařky

použito z kuchařky od Nigelly Lawson – Vaříme express, odzkoušeno, od děťátek velmi vychváleno.Výhodou je, že z nich neteče omastek a jsou úžasně hebké.