Suroviny
vroubkovaná koláčová forma – průměr 23 cm
- Těsto:
- 350 g hl. mouky
- 226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
- 1 lžička soli
- 30 g cukru krupice
- 60-120 ml ledové vody
- Náplň:
- cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
- 50 g cukru krupice
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička citronové šťávy
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- čtvrt lžičky soli
- 30 g másla
- 15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí rychle uhníst těsto.
-
Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.
-
Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min – 3 hod.
-
Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.
-
Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup – ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.
-
Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.
-
220°C – 45 min; krájet nejdříve po 3 hodinách.
Poznámka od kuchařky
http://luciedvorakova.blogspot.cz/
TIPY:
– jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití „obyč“ červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)
– pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal – zachytí příp. odkapávající šťávu
– pokud koláč bude tmavnout příliš rychle, přikrýt alobalem
Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte 😉