American pie

54
- reklama -

Suroviny
vroubkovaná koláčová forma – průměr 23 cm

Těsto:
350 g hl. mouky
226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
1 lžička soli
30 g cukru krupice
60-120 ml ledové vody
Náplň:
cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
50 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
čtvrt lžičky muškátového oříšku
čtvrt lžičky soli
30 g másla
15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí rychle uhníst těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.

  3. Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min – 3 hod.

  4. Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.

  5. Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup – ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.

  6. Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.

  7. 220°C – 45 min; krájet nejdříve po 3 hodinách.

Poznámka od kuchařky

http://luciedvorakova.blogspot.cz/

TIPY:

– jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití „obyč“ červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)

– pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal – zachytí příp. odkapávající šťávu

– pokud koláč bude tmavnout příliš rychle, přikrýt alobalem

Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte 😉