
- reklama -
Suroviny
- lžíce olivového oleje
- 1 malá šalotka
- 2 hrsti amarantových vloček
- 2-2,5 dcl vody
- vrchovatá lžička koření Horalka
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- 2 lžíce zakysané smetany (nebo přes noc vykapaný jogurt se zakysanou smetanou)
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno pokrájenou šalotku, přidáme amarantové vločky, promícháme a zalijeme dvěma až dvěma a půl decilitry vody. Vaříme, dokud se voda nevypaří a nedostaneme takovou kašičku.
-
Do té dáme sůl, Horalku, lahůdkové droždí, zamícháme a odstavíme z plotny. Vmícháme zakysanou smetanu a mažeme zatepla či zastudena na bílé pečivo.
-
Posypeme pažitkou, jarní cibulkou, medvědím česnekem či pórkem a dozdobíme rajčátkem.
Poznámka od kuchařky
Na amarantovou pomazánku jsem dostala velkou chuť, tak jsem nechtěla čekat do dalšího dne, až by mi vykapal jogurt se zakysanou smetanou (domácí lučina). S tím by byla pomazánka jistě lahodnější. Doporučuji tedy vyzkoušet.
Kuchařka: iunka