Amarantová kaše se semínky a oříšky

61
- reklama -

Suroviny

1 šálek amarantu
2 šálky rostlinného mléka
cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (dala jsem jen špetku stevie)
1 vrchovatá lžíce strouhaného kokosu
1 vrchovatá lžíce mletého máku
1 vrchovatá lžíce mletých oříšků (lískové, vlašské, mandle…)

Postup přípravy receptu

  1. Amarant propláchneme na sítku a vsypeme do horkého rostlinného mléka. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté vmícháme kokos, mák a ořechy a osladíme podle chuti. Kaši podle potřeby naředíme ještě trochou mléka a ještě asi 3 minuty povaříme. Podáváme ji teplou, posypanou oříšky a kokosem.

Poznámka od kuchařky

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.