Alsaský tvarohový koláč (bez mouky)

59
- reklama -

Suroviny
cca 16 ks

100 g změklého másla
1 vanilkový cukr
150 g cukru (dávám třtinový)
3 vejce
1 kg tvarohu
1 vanilkový pudink
5 lžic dětské krupičky
1 kypřící prášek do pečiva
šťáva a kůra z jednoho velkého citronu
čerstvé nebo mražené drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, jahody apod.)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci.


    Zobrazit celý recept

  2. Do vyšlehané směsi přidáme tvaroh, pudinkový prášek, dětskou krupičku, kypřící prášek, šťávu a kůru z citronu. Vše důkladně prošleháme, vlijeme do pekáčku (větší dortové formy) vyloženého pečícím papírem a pečeme pozvolna na 150 st. cca 50-60 minut.

  3. V letním období můžeme také navrch přidat sezónní ovoce a koláč ještě krátce zapečeme. Je ale skvělý i samotný bez ovoce. Nebo můžeme použít teplý rozvar z mraženého ovoce, které krátce povaříme, lehce osladíme a případně zahustíme trochou bramborového nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody. Ještě teplým ovocem pak přeléváme jednotlivé porce koláče. Na závěr můžeme navrch přidat i lžičku zakysané smetany – moje oblíbená kombinace 🙂