Suroviny
cca 16 ks
- 100 g změklého másla
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru (dávám třtinový)
- 3 vejce
- 1 kg tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 5 lžic dětské krupičky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- šťáva a kůra z jednoho velkého citronu
- čerstvé nebo mražené drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, jahody apod.)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci.
-
Do vyšlehané směsi přidáme tvaroh, pudinkový prášek, dětskou krupičku, kypřící prášek, šťávu a kůru z citronu. Vše důkladně prošleháme, vlijeme do pekáčku (větší dortové formy) vyloženého pečícím papírem a pečeme pozvolna na 150 st. cca 50-60 minut.
-
V letním období můžeme také navrch přidat sezónní ovoce a koláč ještě krátce zapečeme. Je ale skvělý i samotný bez ovoce. Nebo můžeme použít teplý rozvar z mraženého ovoce, které krátce povaříme, lehce osladíme a případně zahustíme trochou bramborového nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody. Ještě teplým ovocem pak přeléváme jednotlivé porce koláče. Na závěr můžeme navrch přidat i lžičku zakysané smetany – moje oblíbená kombinace 🙂