
Suroviny
3 porce
- 1 balení cca 600 g sumečka
- 250 g květáku
- 3 mrkve
- 250 g fazolek
- 100 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky domácí grilovací koření (nebo koupené)
- bylinková sůl dle chuti
- čerstvě mletý pepř
- solamyl na obalení masa
- brambory malé 3-4 na porci
Postup přípravy receptu
-
Očistíme zeleninu a nakrájíme mrkev na kolečka (můžeme si pohrát), rozebereme květák na malé růžičky, fazolky pokrájíme nebo použijeme mražené.
-
Brambory oškrábeme, omyjeme a položené na lžíci nakrájíme plátky (tak je nedokrojíme). Takto připravené brambory dáme do zapékací misky, posolíme bylinkovou solí a poklademe plátky z poloviny másla . Přikryté dáme do vyhřáté trouby na180 °, podle druhu nádoby na zapékání mírně podlijeme nebo nemusíme podlévat. Po 30 minutách odkryjeme, přelijeme máslem, zvýšíme teplotu na 200-220 ° a dopečeme dozlatova.
-
Ke konci pečení brambor připravíme zeleninu, můžeme udělat na páře buď odděleně nebo promíchanou, ale vždy na skus uvařenou, pak osolíme bylinkovou solí a opepříme. Sumečka opláchneme, osušíme papírovou utěrkou
a nakrájíme na velikost soust. Na sumečka použijeme koření dle chuti, grilovací nebo na ryby, pak lehce obalíme v solamylu a opečeme na pánvi na másle. Pokud nepoužijeme přepuštěné máslo, přidáme olej, opékáme krátce asi 2 minuty z každé strany. -
Sumeček má velmi jemné maso a nepotřebuje dlouhou úpravu. Je oblíbený hlavně u dětí, nemá kosti a není cítit rybinou.