Suroviny
4 porce
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 střední batát
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce arašídového másla
- sůl
- chilli koření
- 2 hrsti čerstvého špenátu nebo jiné listové zeleniny (mangold, kapusta)
- hrst nasekaných arašídů
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli.
-
Poté, co cibule zesklovatí, přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a minutu opékáme.
-
Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na kostičky nakrájený batát, rajčatový protlak a arašídové máslo. Osolíme a podle chuti přidáme chilli koření.
-
Vaříme za občasného zamíchání asi 15 minut, až je batát měkký.
-
Následně vmícháme nahrubo nakrájený špenát a povaříme ještě 3 minuty. Polévku před podáváním posypeme nasekanými arašídy.
Poznámka od kuchařky
Arašídovou polévku jsem prvně ochutnala na pražském Street Food Festivalu. Zachutnala mi a začala jsem hledat recept na internetu. Překvapivě jsem našla desítky odkazů a receptů, takže jsem zase jednou objevila Ameriku. Přidávám tedy svoji verzi této výborné polévky.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.