Adventní věnec z perníku

71
- reklama -

Suroviny
Uvedené množ. je na 2 věnce a ještě pár perníčků

500 g hladké mouky
300 g cukru
3 lžíce medu
3 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
100 g tuku (změklého)
trošku kakaa
koření do perníku (hotové nebo 3 ks hřebíčku, 1 badyán, skořice, anýz)

Postup přípravy receptu

  1. Vše spojit v těsto (já využívám domácí pekárnu – program těsto cca 15 minut).

  2. Zabalit do fólie a nechat v lednici min. 24 hodin uležet. Pak vyválet (asi 1/2 cm – 1 cm silná placka), vykrájet potřebné tvary (věnec obkrojím podle velkého mělkého talíře, ostatní tvary podle fantazie), upéct na pomaštěném plechu v mírné troubě.

  3. Hned po upečení potírat rozšlehaným vajíčkem.

  4. POZOR – 4 otvory na svíčky vykrájíme prázdným hliníkovým kalíškem od svíčky, do otvorů dáme 4 prázdné kalíšky a pečeme i s nimi. Vyndáme je až po upečení.

  5. Malé perníčky nalepíme na věnec cukrovou či bílkovou polevou (já měla koupenou ve zdobičce), dozdobíme podle fantazie. Nakonec zasadíme do otvorů plné svíčky a můžeme zapalovat.

Poznámka od kuchařky

Původně jsem upekla dva věnce, na jednom si, bohužel, v nestřeženém okamžiku pochutnal pejsek. 🙂 Takže na ukázku jen jeden.