Cymes z hrušek a mandlí

63
- reklama -

Suroviny

Suroviny na 4 0,33 l sklenky:
1 kg oloupaných a vyjadřincovaných hrušek
100 g mandlí
6 hřebíčků (Eugenia caryophyllata nikoliv ocelové)
1 ks želírujícího cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mandle spařím a oloupu. Hrušky nastrouhám na velkých okách. Mandle lehce opražim na pánvi. Hřebíčky potluču paličkou – nemám moždíř. Vše nasypu do hrnce s cukrem, přivedu do varu, za stálého míchání vařím cca 10 – 12 minut. Naliji do skleniček, zavíčkuji a otočím.


    Zobrazit celý recept

Poznámka od kuchařky

S ohledem na fakt, že máme EU zakázáno slovo marmeláda sáhl jsem do Polštiny, kde slovo „cymes“ je výrazem pro pochoutku. Poláci to zas převzali z jidiš