- reklama -
Suroviny
- Suroviny na 4 0,33 l sklenky:
- 1 kg oloupaných a vyjadřincovaných hrušek
- 100 g mandlí
- 6 hřebíčků (Eugenia caryophyllata nikoliv ocelové)
- 1 ks želírujícího cukru
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Mandle spařím a oloupu. Hrušky nastrouhám na velkých okách. Mandle lehce opražim na pánvi. Hřebíčky potluču paličkou – nemám moždíř. Vše nasypu do hrnce s cukrem, přivedu do varu, za stálého míchání vařím cca 10 – 12 minut. Naliji do skleniček, zavíčkuji a otočím.
Poznámka od kuchařky
S ohledem na fakt, že máme EU zakázáno slovo marmeláda sáhl jsem do Polštiny, kde slovo „cymes“ je výrazem pro pochoutku. Poláci to zas převzali z jidiš
Kuchař: gmptop