Suroviny
- 300 g uzeného masa
- 2 paprikové klobásy
- 2 cibule
- 1 rajský protlak
- 3 větší kyselé nebo kvašené okurky
- 1 – 2 čerstvé papriky
- mletá sladká paprika
- pálivá paprika
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- mletý pepř
- vývar nejlépe z uzeného masa ( cca 1,5 litru)
- 5 polévkových lžic světlé jíšky
- sůl
- olej nebo sádlo
Postup přípravy receptu
-
Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a klobásy, opečeme, posypeme paprikami, vmícháme rajský protlak, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme uzeným vývarem.
-
Vaříme zhruba 30 minut, poté přidáme nakrájenou papriku a na malé kostičky kyselé okurky. Dosolíme, opepříme, přidáme jíšku a provaříme.
-
Pokud se nám polévka zdá málo kyselá, ochutíme ještě trochou nálevu z okurek nebo octem. Polévka by měla být hodně hustá, spíše takový “ Eintopf“. Podáváme se lžící zakysané smetany.
Poznámka od kuchařky
Soljanek je spousta druhů, jsou bezmasé, houbové, s kysaným zelím apod. Je to polévka na zbůsob boršče a pochází taktéž z ruských zemí.
Přidávám jednu do podobných.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/