Nebeské mraky s karamelovým krémem

116
- reklama -

Suroviny

1/4 l vody
12,5 dkg másla
špetka soli
15 dkg hladké mouky
5 vajec
Krém:
20 dkg cukr písek
1/2 l mléka
2 vanilkové pudinky
celé máslo
2 lžíce rumu
2 šlehačky
2 ztužovače
trochu polevy

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme klasické odpalované těsto tak, že dáme vařit vodu s máslem a solí, do vroucí vsypeme najednou všechnu mouku, zmírníme plamen nebo sundáme z plotýnky a mícháme, až se koule těsta nelepí na dno kastrolu.


    Zobrazit celý recept

  2. Přendáme do mísy, trochu rozmatláme a do částečně zchladlého – vlažného – zašleháme postupně vejce, klidně šlehačem na nejmenší rychlost – ale opravdu postupně.

  3. Těsto rozdělíme na polovinu a rozetřeme kulatým nožem na dva plechy vyložené pečícím papírem, který předtím trochu postříkáme vodou. Lepší je ustřihnout papír který se vejde na plech a potřít na papíře položeném na stole a pak opatrně přendat na plech.

  4. Peče se ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 200 st. dozlatova, pak možná ještě 10 minut na 170 st. – podle vašich zkušeností s troubou a trouba se neotvírá!! Pokud nemáte prosklená dvířka, nakoukněte centimetrovou škvírkou na vteřinu až po těch deseti minutách, placky musí být upečené dozlatova.

  5. Jiný je jen krém.
    Cukr na pánvi rozpustíme, uděláme karamel a zalijeme asi polovinou mléka – pozor, prská! Důkladně rozpustíme tak, aby se, až tam vlijeme zbytek mléka s rozmíchanými pudinky, nesrazil na kousky.

  6. Uvaříme z tohoto karamelového mléka pudink, do teplého vmícháme celé máslo a necháme vystydnout. Teprve pak prošleháme (tam patří ten rum)

  7. Ušleháme šlehačku, na jednu placku natřeme krém, na něj šlehačku, přikryjeme druhou plackou a pocákáme polevou.
    Potom, když to vydržíte, je dobré na nějakou dobu do lednice.

Poznámka od kuchařky

Již tu nějaké mraky jistě jsou, ale s jiným krémem a chtěla jsem tuhle dobrotu připomenout