Bezlepkový „sedmizrnný“ kváskový chléb

54
- reklama -

Suroviny
1 forma na biskupský chlebíček

3-4 pl bezlepkového kvásku
60 g mouky Schaer B
60 g ovesné mouky
60 g kukuřičné mouky
60 g jáhlové mouky
50 g amaranthové mouky
50 g pohankové mouky
2 vrchovaté polévkové lžíce hladké sojové plnotučné mouky
2 vrchovaté polévkové lžíce maniokové mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
1/2 lžičky chlebového koření Alnatura (nemusí být)
drcené lněné semínko
1 lžička psyllia
voda
pohanková krupice na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek, 2/3 množství mouky Schaer B, ovesné a kukuřičné mouky a celé množství jáhlové mouky a psyllium smícháme s vlažnou vodou do řidšího hladkého těsta a necháme na teplém místě 8-10 hodin kvasit (ráno zadělám a po příchodu z práce pokračuji).


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme zbylé mouky, lněné semínko dle chuti, sůl, koření a vlažnou vodu (podle potřeby) a důkladně proděláme, těsto bude dost lepit a nemělo by být příliš tuhé, mělo by se dát celkem snadno prodělávat.

  3. Těsto převedeme do formy na biskupský chlebíček, vymazané olejem a vysypané pohankovou krupicí (lze i jiná bezlepková krupice) a necháme 2-3 hodiny kvasit. Proces lze trochu urychlit položením formy do pekáčku s teplou vodou.

  4. Vložíme do rozpálené trouby (cca 220 °C), po čtvrt hodině pečení stáhneme teplotu na 200 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu (při pečení raději neotvírám troubu a kontroluji proces jen „okometricky“).

  5. Po upečení necháme velmi pomalu chladnout (vypnu troubu, chléb v ní nechám, po cca 20 minutách troubu otevřu a nechám dál chladnout).

  6. Z formy vyklápím až úplně vychladlý chléb.

Poznámka od kuchařky

Pokud zaděláme z menšího množství mouky, lze samozřejmě péct chléb i ve formičkách na muffiny.

Lze použít i menší množství druhů muk, ale protože většina bezlepkových jednodruhových muk má dost výraznou chuť, lze smícháním co nejvíce druhů docílit velmi jedlého produktu :-)Určitě bych to například nepřeháněla s množstvím pohankové mouky, chleba je pak nahořklý.

Ovesná mouka může být z hlediska bezlepkové diety problematická kvůli kontaminaci jinými obilninami a je na každém, aby zvážil, zda si ji může dovolit použít. Já nejsem celiak, ale mám intoleranci na pšenici a zatím jsem s ní neměla problém.

Lepší fotky budou po víkendu, recept jsem několikrát reprodukovala, ale s tím focením je to dost bídné 🙂