Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

60
- reklama -

Suroviny
asi 35 ks.

Na odpalované těsto
175 ml vody
85 g másla ( ne Heru, Stellu a pod. )
110 g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
(Na polevu)
250 g hořké čokolády (nejlépe 75%)
110 ml horké vody
Na náplň
500 ml smetany ke šlehání (vychlazené)
2 ztužovače šlehačky( nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku)
lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru )

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.

  2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.

  3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.

  5. Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.

  6. Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.

  7. Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec. No a blížíme se do finále: cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie.. malilinko upraveno.

Je to v podstatě úplně obyčejné, odpalované těsto. Ale na rozdíl od klasických větrníků s těžkým, máslovým krémem, je toto jako dech, jako pírko. Čokoláda navlhčí těsto, šlehačka krásně odlehčí celou kompozici a vy si pochutnáte. A věřte, jeden kousek vám stačit nebude. Dobrou chuť.

P.S. Profiteroles mají i svou písničku :-)))

http://www.youtube.com/watch?v=83ss7oNunwo

A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:

Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník (tím nemyslím to, co prodávají ve většině pekařství, ale pořádně upečený, opravdovou karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem bohatě naplněný zákusek) vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.