
Suroviny
8 porcí
- 2 kg kýty z koloucha ( měla jsem s kostí )
- 4 cibule
- 200 g kvalitní slaniny
- dvě hrstě sušených hříbků ( mužské, tedy hrsti, jsou větší, tak… :-))) )
- 200 ml suchého červeného vína já dala Sangiovese
- 3 vrchovaté lžíce kvalitního másla ( měla jsem domácí )
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce koření Divočina bez soli a glutamátů ( fy Davídkovo koření )
- 500 ml hovězího vývaru
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- mořská sůl
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, pečlivě osušíme, potřeme kořením Divočina a osolíme. V brutvanu nebo jiné, vhodné nádobě, rozpálíme máslo s olejem a maso opékáme ze všech stran asi 10 minut.
-
Poté odložíme do nádoby pomalého hrnce. Ve výpečku si osmažíme slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Až je slanina voňavá a křupavá, cibule dozlatova, přihodíme hříbky. Opečeme pěkně pospolu s cibulí a špíčkem.
-
Asi po pěti minutách přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, což je za cca 5 minut, na plný plyn.. nebo elektriku.. nebo tak. Kuličkové koření uvrhneme do útrob „čajítka“.. víte, co myslím.. to je takové to vajíčko, do kterého dáváme sypké thééé.
-
Vložíme ho do PH. Když se nám vínko zčásti odpařilo, přilijeme vývar a necháme projít varem. Poté celou tuto směs přelijeme k masu do PH. Táhneme pěkně na st. č. I cca 4 hodiny. Doporučuji dělat den před plánovanou konzumací, studené maso se lépe krájí.
-
Máme-li masíčko měkké, vyjmeme ho láskyplně z útrob PH a odložíme do chladu. A jdeme na sosík: šťávu z pod masa si přendáme do rendlíku, pořádně pod ním roztopíme a necháme přejít varem. Dochutíme solí, pokud je to zapotřebí. Tyčovým mixérem rozmixuje dohladka.
Ideální přílohou jsou bramborové knedlíky nebo gnocchi.
Poznámka od kuchařky
Tímto zdravím do Plzně a děkuji za skvostné maso. Tak už jsem dlouho nebyla vychvalována spolustolovníky, jako dnes.
P.S. a to čajítko po sobě laskavě ukliďte, vysypte jeho obsah atd.. :-))