Pečené šišky … k omáčkám

63
- reklama -

Suroviny

400 g polohrubé mouky
400 g hrubé mouky
20 g čerstvého droždí
400 ml vlažného mléka
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
1 ks vejce
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a sůl, uděláme důlek, osladíme a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme lehce vlažné máslo a rozklepneme vejce.

  3. Vypracujeme klasické hladké těsto a necháme cca hodinku kynout.

  4. A kdo u toho umývá okna jako já, použije domácí pekárnu a suroviny do ní uloží jak je zvykem, tekuté, sypké a zapne program kynutá těsta.

  5. Po vykynutí na desce rozdělíme na šest stejných dílků, prohněteme bochánky a uložíme na dokynutí na plech s papírem nebo pečící podložkou.

  6. Necháme asi 20-30 minutek odpočívat (zhruba doba umytí velkého trojdílného okna :)) ), pak pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme dozlatova. Svoji šišku si každý bere do ruky, láme do talíře a zalévá „kuřetem na paprice“, vezme do ruky lžíci a……

Poznámka od kuchařky

Tyto šišky se u nás nepekly často, ale ke kuřeti na paprice vždycky. Babička Mařenka je dělala od oka, já si upravila recept na povidlové knedlíky ze své první výbavové kuchařky.

Vyzkoušejte, opravdu stojí za to a s pekárnou jsou téměř bez práce!!

A pokud by zůstaly, mám ještě jeden tip: nakrájet na plátky, namazat lehce máslem a na vysoko povidly a pocukrovat :)) :))